dinsdag 3 juni 2014

BIZAR

Dit jaar zijn er super veel muizen, zowel veldmuizen in de weidegebieden als bijvoorbeeld bosmuizen in de bosgebieden. Torenvalken, buizerds, kiekendieven en steenuilen profiteren daar van en lijken dit jaar goede broedresultaten te gaan scoren.
Maar de kerkuilen gaan dit jaar helemaal los! Nesten met 8 jongen zijn eerder regel dan uitzondering. En zelfs kon er al een nest met negen jongen worden geringd.

Maar het kan nog gekker.....
Vanochtend hebben we een nestkast gecontroleerd waarvan de eigenaar wist te melden dat al vele weken terug de jongen waren uitgevlogen. Jammer, te laat dus. Maar toch maar even in de nestkast kijken of die misschien nog schoon gemaakt moest worden.
En dan tref je dit aan:

4 jonge kerkuilen en nog 8 eieren

Het jongste jong kan nog niet lang uit het ei zijn dus grote kans dat er nog meer eieren, en misschien wel alle acht uit komen. Kerkuilen leggen net als veel andere roofvogels en uilen om de dag een ei. Als dit inderdaad om een 12-legsel gaat is het vrouwtje dus minstens drie weken aan het leggen geweest! En zal het ook nog wel een tijdje duren voor het laatste ei uit komt.....
Arme ouders?

Voor de kerkuilen zijn deze veldmuizen letterlijk "stapelvoedsel"

We zijn benieuwd hoe dit verder gaat. Over een week of twee maar eens weer kijken en dan de nestkast maar schoonmaken zodat er veel uilen in passen :)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten