vrijdag 16 december 2011

DE HUISMUSSEN KOMEN WEER TOT RUST

In augustus/september waren er steeds meer huismussen met ziekteverschijnselen. In een tuin aan de Oude Deventerweg vielen ze letterlijk dood terwijl ze probeerden wat te eten.
De mussen zaten dik in de veren, hadden een opgezette keel en hadden nauwelijks kracht om te eten en/of te vliegen. De verschijnselen deden het ergste vermoeden ......

                                 Een zieke mus; dik in de veren, dikke keel en moeite met eten

Enkele dode mussen werden onderzocht bij het Dutch Wildlife Health Centre (DWHC) in Utrecht. Uit alle rapporten blijkt dat het om de ziekte Trichomoniasis  (het geel) gaat. Een zeer besmettelijke ziekte onder vogels die de luchtwegen aantast.

De ziekte heeft de afgelopen maanden zijn tol geeist en mogelijk zijn enkele honderden mussen hieraan dood gegaan. Meestal vindt je de mussen niet omdat ze als ze zo zwak zijn een gemakkelijke prooi zijn voor katten, honden, sperwers, gaaien, etc. Het viel ook werkelijk op dat er intensiever door sperwers werd gejaagd in het gebied.

Het is niet bekend of zich in andere delen van de stad hetzelfde heeft afgespeeld. In de loop van november werden steeds minder mussen met ziekteverschijnselen gezien. En eindelijk lijkt de rust terug te keren en krijg ik ook weer zo'n 50 mussen op de voerplek, waarbij het opvalt dat er naar verhouding veel meer volwassen mussen aanwezig zijn.


                                 Gelukkig hebben veel mussen de ziekte overleefd

Geen opmerkingen:

Een reactie posten