zaterdag 26 november 2011

WILDE ZWANEN

Ze zijn er weer... Wilde zwanen die zich te goed doen op de maisakkers. Terwijl veel soortgenoten nog hun voedsel zoeken op het water was dit groepje al aan de "winterkost" begonnen. Lekker soppen in de plasjes water tussen de stoppels. Wat erg hoopvol is dat van de acht vogels 4 juveniel zijn. Ik ben benieuwd hoe deze verhouding is als zich de komende weken meer groepen op de akkers gaan melden. Het weer werkte niet echt mee om plaatjes te maken maar ik kon het niet laten.


Dit groepje zwanen kwamen we gisteren tegen toen we aan het vangen waren. Dat vangen ging ook goed en 3 torenvalken en 2 buizerds mochten even plaats nemen in de auto. Twee torenvalken droegen al ringen. Een jong van dit jaar die 3 kilometer van huis was en een adulte vrouw die ik twee jaar geleden bij Staphorst ving en ringde.

 
Bij de jonge torenvalken is het interessant om te zien hoe ver ze al zijn met de rui. Jonge torenvalken beginnen al in september/oktober met het ruien van kleine veren, zoals de staartdekveren, nek, mantel kop en borst. Pas in april/mei begint de rui van de grote veren. Op de foto een jong mannetje. Een groot deel van de oude bruin gebandeerde veertjes is al vervangen door nieuwe grijze veertjes.   

Geen opmerkingen:

Een reactie posten