zondag 20 november 2011

MANNEN IN DE MIST

Vrijdag was natuurlijk al een zeer goede vangdag met 4 torenvalken en 4 buizerds. Maar een paar uurtjes vangen gisteren en vandaag leverde ook weer veel op!
De eerste vogel die ik in de hand had was een torenvalk. Een jonge vogel met een groene kleurring....
In Nederland wordt in vier gebieden met kleurringen gewerkt; in Friesland (Vogelringgroep Bergumermeer) worden rode ringen gebruikt, in oost-Overijssel (Gramsbergen en omgeving) worden zwarte ringen gebruikt, in Zwolle gele ringen en in Noord-Holland (Beemster) worden groene ringen gebruikt. Ik kon collega ringer Gerrit Bochem dus dit plaatje sturen "met de groeten uit Zwolle"


De volgende "klant" was een buizerd. Deze bleek al voorzien een ring. Een buizerd vervangt niet jaarlijks al zijn veren en goed te zien was dat deze vogel in zijn 2e kalenderjaar was. Deze dame van bijna 1100 gram bleek geboren te zijn in Schoonloo (Drenthe) in 2010.
Na een jonge torenvalk en een jonge buizerd was nummer vijf aan de beurt, weer een jonge buizerd en ook deze bleek al geringd, in de Noordoostpolder.

Zondagmiddag twijfel; dikke mist - wel gaan - niet gaan??  Toch maar even dus, binnen zitten is ook niet alles. Het zicht varieerde van 100 tot 150 meter en het was lastig zoeken. Bovendien ook scherp opletten op het overige verkeer dus ik kwam eigenlijk ogen te kort. Maar het vangen bleek boven verwachting erg goed te gaan! De buizerds die als silhouetten langs de kant van de weg opdoemden waren door de mist? minder schichtig en alle vijf pogingen leverde een buizerd op! Drie jonge vogels en twee vogels die in 2010 waren geboren. Wat wel bijzonder was dat allemaal mannen bleken te zijn.....
Twee vogels hadden iets bijzonders aan hun klauwen. Zo had één lichte buizerd zeer witte nagels. (foto) Als deze vogel ouder wordt zullen de nagels waarschijnlijk wel donkerder kleuren maar het zag er in ieder geval heel trendy uit.


Een andere buizerd was kennelijk een nagel kwijt geraakt van zijn middelste teen. De nagel was wel na gegroeid maar waarschijnlijk heeft de vogel hier weinig aan. Toch was het al een 2e kalenderjaar vogel dus kennelijk kon hij prima leven met deze kleine handicap. 
Al met al een paar succesvolle dagen met totaal 18 vangsten en veel bijzondere vogels!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten