dinsdag 8 november 2011

Grus grus

Het was weer genieten in het Franse Lac du Der afgelopen weekeind! Vrijdagmiddag aangekomen, de spullen "in de hut" en op naar het meer. Het was niet heel helder en om 16.00 uur begonnen de kraanvogels al binnen te stromen. Het geluid klonk weer als muziek in de oren; "toeterende" oude vogels en piepende jongen. Zaterdagochtend waren we bij zonsopgang weer present om de uitvliegende kranen te bewonderen. Wat een massa!

Overdag hebben we ons vermaakt met het kijken naar fouragerende kranen en andere vogels, om tegen het eind van de middag een strategische plaats in te nemen om de invallende kranen te bekijken, en nu ook te tellen!

Geholpen door een redelijk heldere lucht en een schitterende zonsondergang kwamen we na het opmaken van de balans uit op 56.000 kraanvogels!
Op de site http://champagne-ardenne.lpo.fr/grus-grus/index.htm# (Season 2011/2012 en dan klikken op Lac du Der) wordt door de Franse tellers het aantal van 51.000 gemeld. Kennelijk hebben ze er een paar gemist :)

Zondagochtend weer naar de uitvliegende massa gekeken (dit verveelt echt niet hoor...) en deze mooie onbewolkte dag weer gebruikt om vogels in de omgeving op te zoeken.
Wat duidelijk anders was dan bezoeken in voorgaande jaren dat er veel minder korrelmais verbouwd werd. Na het oogsten van dit gewas blijft er relatief veel liggen op de akkers en daar profiteren de kraanvogels van. Kennelijk kunnen de boeren nu meer verdienen met andere gewassen. Erg jammer want de vogels zullen dan waarschijnlijk minder lang in deze omgeving blijven.


Het bezoek was weer een bijzonder mooie ervaring!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten