zaterdag 4 juni 2016

SEKSEN

Bij jonge uilen is tijdens het ringen niet vast te stellen of het mannetjes of vrouwtjes zijn. Bij torenvalken lukt dat vaak wel als ze oud genoeg zijn. 
Het wordt vanaf nu goed plannen welk nest geringd moet worden. Naast de torenvalken en de steenuilen komen nu ook de sperwers aan bod, tussendoor een enkele havik- en buizerd. En de kerkuilen dienen zich aan. Leuke tijden!

Bij jonge torenvalken kun je vaak aan de dekveertjes boven de staart zien of het een mannetje of een vrouwtje is. Deze veertjes moeten dan wel voldoende ver zijn uitgegroeid en dat is meestal zo als ze ongeveer drie weken oud zijn. Vrouwtjes zijn ook zwaarder dan mannetjes dus dat kan ook helpen bij het seksen.

 Boven een jong vrouwtje, onder een mannetje. Hier is duidelijk het kleurverschil te zien.
Helaas is dit niet altijd zo duidelijk als bij deze twee vogels die op de foto 26 dagen oud zijn.
Veel kerkuilen hebben nu kleine jongen. In dit nest 3 uit het ei en nog 2 eieren te gaan.


   Het mannetje van het nest met jongen en eieren. Broedt nu in Langenholte. Ik heb 
deze vogel als nestjong geringd in de Mastenbroekerpolder, vlak bij IJsselmuiden.


Het gaat nog steeds super goed met de steenuilen. Zowel in 2014 als in 2015 heb ik 124 jonge steenuilen geringd. Nu zijn het er al bijna 100 en ik ben ongeveer halverwege de te ringen nesten....
Nu is het wel zo dat in nesten later in het seizoen vaak minder jongen zijn.   Van alle jonge roofvogels en uilen zijn dit toch wel de leukste. Maar ja, met zulke ogen :)


 In ieder nest heb je wel een soort "Calimero" ....
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten