donderdag 24 september 2015

TERUGMELDINGEN

Als ringer zwaai je de vogel die je ringt misschien nog een keer na in de hoop nog eens iets van deze vogel terug te horen. Als zo'n vogel elders wordt gevangen of gevonden en het ringnummer wordt gemeld dan krijgt de ringer via het Vogeltrekstation een terugmelding.

Op 23 september 2014 hadden we de mazzel om 9 buidelmezen in één keer te vangen. Buidelmezen worden niet veel gevangen in Nederland en 9 in één keer is al helemaal nooit vertoond. We zijn nu een jaar later en van drie vogels uit de groep zijn terugmeldingen binnen. Twee uit Frankrijk en één uit Zweden.

Op 22 december 2014 werd 519 (laatste 3 cijfers op de ring) gevangen/gecontroleerd door een collega-ringer bij Port de Saint-Seurin-d'Huzet in Frankrijk, zo'n 20 kilometer boven Bordeaux. Op 7 maart 2015 werd 522 op dezelfde plaats in Frankrijk gevangen. Op 16 mei 2015 werd 518 gecontroleerd bij Landskrona in Zweden.

Het lijkt er op dat de groep van 9 dus afkomstig is uit Zweden. Via Nederland naar Zuid-Frankrijk is getrokken om in het voorjaar weer terug te gaan naar Zweden. De afstand tussen Saint-Seurin-d'Huzet en Landskrona is ruim 1500 kilometer. Mogelijk hebben de vogeltjes een grotere afstand afgelegd omdat de Franse ringplaats een tussenstop geweest kan zijn naar een zuidelijker gelegen overwinteringsplaats en in Zweden zouden ze noordelijker gebroed kunnen hebben.
Eén ding is zeker, we weten weer iets meer over de bewegingen van deze vogeltjes en wie weet komen er nog meer terugmeldingen!


De buidelmees met ring 519 gecontroleerd in december in Frankrijk


Buidelmees 522 werd gecontroleerd in maart, ook in Frankrijk


 Buidelmees 518 werd gecontroleerd in Zweden en heeft in ieder geval de winter overleefd

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten