dinsdag 22 september 2015

NATTE VOETEN

Iedere dag met goed weer (droog en niet te veel wind) wordt benut om te vangen op de ringbanen Hessenpoort of Stadshagen. De vogeltrek is in volle gang en terwijl een aantal bij ons broedende soorten al zijn vertrokken beginnen de eerste soorten te arriveren die in het noorden of noord-oosten van Europa hebben gebroed.
Maar het was de afgelopen weken af en toe niet gemakkelijk omdat er periodes waren met veel regen waardoor soms een deel van de ringbaan blank stond.


Na een paar dagen regen zag een deel van onze ringbaan er heel anders uit.....

 Maar na regen komt zonneschijn en konden "tussen de buien door" toch redelijk wat uren vangen en ringen. De aantallen vogels waren niet spectaculair maar bijna iedere vangsessie hadden we wel één of twee heel leuke soorten.

IJsvogels blijven spectaculair mooi. Dit is het zesde exemplaar dit jaar; een volwassen man.

De oostelijke ring- en telstations registreerden midden september al grote hoeveelheden naar het westen trekkende zwarte mezen. Als eerste ringstation in Nederland konden we een groep van 5 van deze leuke soort vangen. Wellicht volgt er nog een invasie in Nederland van deze soort?

Eén van het groepje van vijf zwarte mezen.

 
Volwassen vrouwtje roodborsttapuit.

In een dode boom naast het ringstation zat een boompieper. Ik kon foto's van de vogel maken die even later besloot om in één van onze netten te duiken.

Deze boompieper scharrelde in een dode boom naast het ringstation.


Dezelfde boompieper met links de dode boom.

Als de vogels uit de netten worden gehaald gaan ze in een vogelbewaarzakje. Iedere vogel in een apart zakje zodat ze rustig en onbeschadigd blijven. Om te voorkomen dat ziektes of parasieten via de zakjes worden verspreid moeten deze regelmatig worden gewassen. Dat levert weer leuke tafereeltjes aan de was lijn op....

 Menig voorbijganger zal zich afvragen wat hier aan de waslijn hangt!

Ik sluit dit bericht af met een spectaculaire vangst die we gisteren deden. Niet één, niet twee, maar
we vingen wel vijf watersnippen! Een groep van wel dertig watersnippen ging regelmatig op een plas-dras eilandje zitten om te roesten. Een grofmazig netje neergezet en bingo!

 Eén van de vijf watersnippen die we gisteren vingen.


 
2 opmerkingen: