zaterdag 25 juli 2015

STEENUIL

Het broedseizoen van roofvogels en uilen zit er bijna op en van enkele soorten is nu duidelijk hoe ze het er hebben afgebracht dit jaar. Komende blogs de resultaten, beginnende met de steenuilen.

Eindelijk lijkt de toename van het aantal broedparen door te zetten! Vooral aan de zuidkant van Zwolle bleken 3 nieuw opgehangen nestkasten bezet! Ook in Langenholte troffen we dit jaar weer steenuilen aan net als in 's-Heerenbroek. Wat minder leuk was dat het aantal mislukte broedsels vrij hoog was; bijna de helft!
Anders dan bijvoorbeeld vorig jaar troffen we weinig muizen in de kasten aan, en opmerkelijk veel resten van vogels. Jonge spreeuwen, merels, mussen en zelfs een jonge grote bonte specht.
Van enkele mislukte broedsels weten we de oorzaak niet. In twee gevallen leek predatie door kleine marterachtigen aannemelijk. Mogelijk heeft het schaarse aanbod van muizen een rol gespeeld.
In de grafiek de resultaten 2007 t/m 2015:

 
 

Komende maanden gaan we meer oude nestkasten vervangen door nieuwe die voorzien zijn van een martersluis. 

 Minder muizen maar meer jonge vogels als prooi in de kasten.
 

 Deze jonge steenuilen zijn al in het takkelingen-stadium.


1 opmerking:

  1. Dank voor de info Jan. Toch spijtig dat de muizenstand zo wisselvallig is geweest. Dat in tegenstelling met het voorjaar toen er een muizenplaag in het noorden van het land was.

    BeantwoordenVerwijderen