zondag 31 mei 2015

KLEIN GRUT

Het ringen van roofvogel- en uilenpullen is in volle gang. In middels zijn de jongen van de vroege broedgevallen geringd nu volgt de grote middenmoot.
Zo langzamerhand wordt ook meer duidelijk hoe het is gesteld met de voedselsituatie. Eén ding is duidelijk; voor het vangen van veldmuizen moet dit jaar moeite worden gedaan......


  Jonge slechtvalk vlak bij het nest op een hoogspanningsmast aan de rand van Zwolle

Het is al weer even geleden dat de jonge slechtvalken werden geringd. De drie broedgevallen in Zwolle (Harculo, Hendrix en TV-mast Berkum) hadden alle drie 4 jongen. Het zoeken was nog naar het vierde paar aan de rand van Zwolle. Vorig jaar bracht dat paar twee jongen groot in een kraaiennest op een hoogspanningsmast. Zo'n kraaiennest gaat maar één jaar mee en dit jaar moesten ze dus op zoek naar een nieuw nest. De valken waren al wel gesignaleerd maar waar ze hun nest hadden was nog niet duidelijk. Tot gisteren, toen ik een uitgevlogen jong op een mast vlak bij het nest zag zitten. Het is nog niet duidelijk of er meer jongen zijn.Eén van de twee nestkasten met 7 jongen 

De eerste nesten van de torenvalken leverden veel jongen op. Tot nu toe 8 nesten geringd met respectievelijk 2 x 5, 4 x 6 en 2 x 7 jongen. Wat wel opvalt is dat er geen "stapeltjes" muizen in de kasten liggen zoals dat vorig jaar wel het geval was. Ook de gewichten van de jongen zijn aan de lage kant. Afwachten wat de andere nesten gaan opleveren.


Steenuilen; weinig prooiresten van muizen maar wel van jonge vogels en meikevers


Bij de steenuilen een beetje hetzelfde verhaal. Een vergelijkbare nestkastbezetting vergeleken met vorig jaar en in enkele gebieden zelfs een stijging van het aantal aanwezige volwassen vogels. Het aantal jongen van de tot nu toe geringde nesten; 2 x 2, 1 x 3, 1 x 4 en 1 x 6 jongen. Opvallend weinig muizen in de kasten maar wel jonge vogels en meikevers.


Met de Zwolse sperwers gaat het goed. Rond deze tijd zullen de eerste eieren uitkomen

Over de broedresultaten van buizerd, havik, sperwer en kerkuil is nog niet veel te zeggen. De broedparen zijn er wel en er wordt ook volop gebroed. Maar wat de effecten van het koude en natte weer in de maand mei zullen zijn wordt afwachten. Genoeg te doen de komende weken :)

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten