dinsdag 16 september 2014

FLEXIBEL

Het zal je maar gebeuren. Je wilt je oude schuur vervangen. In de schuur zit een kerkuilkast. Je houdt daar rekening mee en plant de werkzaamheden buiten het broedseizoen, in september.
Maar dit jaar is anders. Veel kerkuilen broeden voor een tweede keer en je voelt hem al aankomen; op het moment dat de schuur plat moet zitten er nog jongen in de kast! Groot dilemma; uitstel kost handen vol geld maar verstoren mag ook niet.
Men bedacht een oplossing waarbij de kast met 3 jongen werd verwijderd uit de schuur en als een soort paalwoning op enkele meters afstand van de oude schuur werd geplaatst. Dit een dag voordat de sloper los ging op het pand.
En het werkte! De oude vogels accepteerden de nieuwe situatie, mogelijk ook geholpen door het bedelen van de jongen. Ik had er een hard hoofd in of dat goed zou gaan maar het blijkt dat (sommige?) kerkuilen veel flexibeler zijn dan je denkt. Zo'n vrijstaande kast in plaats van een dichte wand met alleen een invlieg gat.....

Als de nieuwe schuur af is wordt de nestkast weer in de schuur geplaatst. Hulde aan de mensen die dit voor elkaar hebben gekregen! 
 
De "paalwoning" (ca. 3 meter hoog) met daarachter de fundering van de nieuwe schuur. 


Dit jong van ca. 60 dagen oud is al vliegvlug maar slaapt overdag in de nestkast.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten