zaterdag 13 september 2014

DUO PENOTTI

De afgelopen week kon ik weer een paar nesten met Kerkuilen ringen. De Latijnse naam voor de Kerkuil is Tyto alba. Binnen deze soort zijn lichte exemplaren en donkere. Dan heb je ook nog de zeldzamere soort ook wel de Witte Kerkuil genoemd met de Latijnse naam Tyto alba alba.
In één van de nesten deze week trof ik twee leeftijdgenoten aan van de "gewone" Kerkuil die heel mooi de kleurvarianten weergaven; de één donker en de ander heel licht.


 De twee kleurvarianten van de gewone kerkuil.


Bij het ringstation was het ook weer erg interessant afgelopen week. Ruim 160 vogels werden gecontroleerd of van een ring voorzien. De zangvogeltrek komt aarzelend op gang, tenminste in ons vanggebied is het nog redelijk rustig. Wel vangen we aardig wat Tjiftjaffen en het aantal Heggenmussen en Roodborsten neemt ook toe. Ook afgelopen week weer enkele leuke of bijzondere soorten.

 Vrouwtje Gekraagde roodstaart


 Al weer onze vierde IJsvogel.


En voor de tweede maal een Oeverloper.

1 opmerking:

  1. Hoi Jan, mooie vondst, die lichte kerkuil; mooi voorbeeld van hoe matig onderbouwd die T.a.alba is. Gewoon een kleurvariatie die in Zuid Europa vaker voorkomt. Net als bij buizerds, maar dan andersom; in Portugal zien we vrijwel geen enkele lichte buizerd, in het noorden zijn ze talrijk.

    BeantwoordenVerwijderen