zaterdag 9 augustus 2014

NEGENKLAPPER

Het vangen op onze nieuwe stek in Stadshagen begint nu lekker te lopen. Het ringstation kan weer volledig worden gebruikt en ook de weersomstandigheden en de vogels werken leuk mee!
In augustus hebben we tot nu toe 3 x gevangen en konden bijna 120 vogels ringen of controleren.
Het aantal Bosrietzangers begint wat af te nemen maar het aantal Kleine karekieten en Grasmussen neemt toe. Ook blijken de Fitissen zo langzamerhand verdwenen maar daarentegen neemt het aantal Tjiftjaffen toe. Leuk om die verschuivingen vast te stellen. Voor ons de meest bijzondere soort deze week een Sprinkhaanzanger.

Voor ons het toppertje van de week; een Sprinkhaanzanger.

Maar het was ook tijd om aan de tweede broedronde van de Kerkuilen te beginnen. Dat werd een soort vliegende start....
In een nest waar in juni 12 eieren in lagen troffen we vanochtend zeven jongen aan. Oud genoeg om te ringen dus die zijn nu "lid van de club". In het nest waar gebroed werd op 11 eieren waren nu 9 jongen die gezamenlijk een leuke blaaskapel vormden.


 9 jonge Kerkuilen; variërend in leeftijd van 20 tot 45 dagen. (foto Herma van Gerner)

Aan de hand van de groeicurve op basis van de vleugellengte bleek dat de jongste ongeveer 20 dagen oud was en de oudste bijna 45 dagen. Ongeveer alle stadia van dons naar veren was dus aanwezig; de jongste nog bijna compleet in het dons, de oudste al bijna "strak in het pak".
In de grafiek zijn de leeftijden op basis van de groeicurve weergegeven. Kerkuilen leggen ongeveer om de dag een ei maar beginnen na het eerste gelegde ei al te broeden. Dus komen de jongen ook ongeveer om de dag uit en dat was goed te zien.Hoewel niet met zekerheid te zeggen lijkt het er op dat van de 11 gelegde eieren het negende en tiende ei niet zijn uit gekomen of dat de jongen hieruit het niet hebben gehaald. Dat laatste heeft waarschijnlijk niet aan voedselproblemen gelegen want alle jongen zaten boven het gemiddeld gewicht.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten