zondag 22 juni 2014

STEENGOED

De titel is een beetje overdreven want het gaat nog niet heel goed met de steenuilen rond Zwolle.
Maar er is hoop! Het aantal broedgevallen dit jaar steeg naar 11 tegen 6 in 2013.
In Spoolde bleef het aantal gelijk met één broedgeval maar eindelijk was er een tweede nestkast bezet aan de Kleine Veerweg. En in het zuidelijk deel van ons gebied steeg het aantal broedgevallen van 3 naar 6. Verder was er nog een paar dat kennelijk liever in een schuur broedde dan in een nestkast.

De belangrijkste reden van het goede jaar voor de steenuilen; MUIZEN!

Ook voor de steenuilen is een RAS-project. Het doel is de vogels te ringen en hopelijk later terug te vangen of te vinden. Op die wijze wordt meer inzicht gekregen in de verspreiding en de overlevingskansen.
11 broedvogels werden gecontroleerd. Drie vogels waren niet geringd, de overige wel.
Opmerkelijk is een vrouwtje dat in 2008 als jong werd geringd door Gerrit Gerritsen in Zalk. Deze vogel broedt sinds 2009 in Spoolde. Daarbij wisselt ze regelmatig van nestkast.
Ook waren nog twee andere uiltjes afkomstig van buiten ons gebied; één uit Holten en één uit Haarle.


Jonge steenuil, bijna volgroeid en klaar om uit te vliegen.

Mensen vinden steenuilen heel leuk. Dat jonge spul ziet er ook erg aandoenlijk uit en een belangrijke taak van ons is uit te leggen dat ze vrij rond moeten vliegen en niet in een kooi o.i.d. thuis horen.
Als de jongen worden geringd wordt meestal de hele familie gemobiliseerd en vooral kinderen vinden dit prachtig. Vorig jaar konden 6 jonge steenuiltjes worden geringd, dit jaar waren het er 18!
Als een deel overleeft en de winter goed door komt raken volgend jaar wellicht nog meer kasten bezet.
Het laatste jonge uiltje werd gisteren geringd bij de familie Kalter. Deze kast was dit jaar voor het eerst bezet en de kinderen waren maar wat trots op "hun" uiltje.


  De tekst op het t-shirt zegt toch alles :)
Geen opmerkingen:

Een reactie posten