woensdag 26 februari 2014

SLECHTVALKEN

Het broedseizoen van de slechtvalken is begonnen. De paren in Nederland die vroeg leggen, zoals de valken op de zendmast bij Markelo, leggen de komende dagen het eerste ei. In Zwolle doen ze het iets rustiger aan en zal dit nog zo'n twee weken duren. Maar wel tijd om eens te kijken wat er allemaal gebeurd.
Bij de centrale Harculo zijn weer gevechten met nijlganzen. Helaas laat de binnencamera van de nestkast het regelmatig afweten maar uit de weinige goede beelden was te zien dat de nijlganzen al eieren gelegd hadden in de kast! Of ze tot broeden komen is maar de vraag omdat de slechtvalken uiteraard hun broedplaats met geweld zullen claimen! Mochten de ganzen niet gaan broeden dan haal ik die eieren weg zodat de valken hier kunnen broeden. Afwachten dus.... De beelden zijn te volgen op: http://www.werkgroepslechtvalk.nl/ccms.104.Werkgroepslechtvalk.LIVE-BEELDEN.html 

Bij het veevoeder-overslag bedrijf Hendrix aan het Zwolle-IJsselkanaal lijkt het allemaal dik in orde. Gisteren waren beide valken aanwezig en doken samen de nestkast in. Ik kreeg net niet de gelegenheid om alle pootjes goed te bekijken maar de man heeft in ieder geval links geen ring. Het vrouwtje is aan beide poten geringd. De kleurring aan de linkerpoot duidt er op dat zij uit Nordrein Westfahlen komt en 1 cijfer kon ik aflezen; helaas de letter(s) nog niet.

Het mannetje bij de nestkast van Hendrix; links geen ring, rechts nog niet bekend.

Het vrouwtje bij de nestkast van Hendrix; rechts een "VT"-ring, links een kleurring.

Tegenover het gebouw van Hendrix staat nog een veevoeder-overslagbedrijf van Agrifirm. Op dit gebouw zaten minstens 100 (verwilderde-) postduiven die profiteren van het veevoer wat tijdens het lossen van de schepen van de transportbanden valt. Het lijkt wel een soort Febo voor duiven. Ze komen vanuit diverse richtingen naar het gebouw, vreten zich vol en vertrekken weer. Voor de slechtvalken een gedekte tafel :)

De slechtvalken bij Hendrixs zien de hele dag een bewegende menukaart voor zich.....

Nadat begin vorige week de nestkast op de toren in Zwolle-noord werd geplaatst was ik uiteraard ook benieuwd of daar activiteiten waren. Daar aangekomen leek alles rustig maar al snel verscheen een volwassen slechtvalk vrouw die hoog in de mast ging zitten. Zat lange tijd lekker in het zonnetje de pot te verteren maar ik kreeg geen kans de poten te zien dus of ze is geringd? Het mannetje liet zich niet zien.
Wel een leuke trek van buizerds en ooievaars die weer onderweg zijn naar hun noordelijke broedgebieden. 

Op de onderste ring rechts de nestkast. Rechts boven in de mast het vrouwtje slechtvalk. 
 

Met behulp van een telescoop is ze beter zichtbaar.....

 
Ringen aflezen en melden is belangrijk. En dan kan een telelens wel heel doeltreffend zijn zoals op het volgend plaatje is te zien.

Twee vliegen in één klap......

3 opmerkingen:

 1. Hoi Jan, welke kleur ring had de dame van Hendrix?
  Groet,
  Tim

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik denk dat de site van de Werkgroep Slechtvalk ook is bijgewerkt moet worden.
  Want we zitten toch alweer in maart en je kunt er nog geen meldingen voor 2015 doen.

  BeantwoordenVerwijderen