donderdag 13 februari 2014

NESTKASTEN

In deze periode doen we de laatste werkzaamheden aan de nestkasten voor Torenvalken en Steenuilen; vervangen, schoonmaken, etc. Maar er zijn meer nestkasten die aandacht krijgen.

De nestkast voor het nieuwe paartje Slechtvalken van Zwolle-noord is klaar om geplaatst te worden. Meestal wordt ook een rooster voor de kast aangebracht maar omdat de kast op een platvorm wordt geplaatst is een deel van één zijkant open gelaten zodat de jongen er uit kunnen om te kunnen "takkelen".
De nestkast voor de Slechtvalken van Zwolle-noord met een uitloop naar de zijkant. 

De nestkast komt aan de rand van het bordes te staan. Die "rommel" aan de rand zijn prooiresten.

Nestkasten voor kleinere maar ook zeer snelle vogels; Gierzwaluwen. Op dit moment verrijzen aan de Burgemeester Roelenweg in Zwolle drie studentenflats. In de noord-oost gevels van alle drie gebouwen worden 18 neststenen voor Gierzwaluwen ingemetseld!
Mooie samenwerking en overleg tussen gemeente, eigenaar, architecten, bouwer en vrijwilligers!

De nestblokken voor Gierzwaluwen staan klaar om ingemetseld te worden.

En ook de stadsvogels krijgen aandacht. De nieuwe Stichting Avifauna Zwolle begint met een project in Zwolle om de situatie voor stadsvogels te verbeteren. Dit in samenwerking met Traverse, RIBW, NMO, gemeente Zwolle, team Bijenlint Zwolle en Vogelbescherming Nederland. Het project wordt "uitgerold" vanuit twee pilots; wijkboerderij De Schellerhoeve en de Zwolse wijk Dieze-oost.
Acties om bewoners en kinderen van basisscholen te informeren en te stimuleren de "woonsituatie" van stadsvogels te verbeteren zijn in volle gang.
Eén van de acties is het ophangen van nestkasten voor Huismussen, Spreeuwen en mezen rond de wijkboerderij De Schellerhoeve en rond de in aanleg zijnde vogelvriendelijke buurttuin in Dieze-oost. Bij latere acties zullen bijvoorbeeld ook kinderen/wijkbewoners worden betrokken om zelf nestkastjes in elkaar te timmeren en thuis op te hangen.

  Het hout is op maat gezaagd. Medewerkers van het RIBW zullen er nestkastjes van gaan maken.

1 opmerking:

  1. Dit is een bericht waar je alleen maar blij van kan worden.
    Dank Jan!

    BeantwoordenVerwijderen