dinsdag 3 december 2013

JOEKEL

Zondag een rondje gemaakt om Buizerds en Torenvalken te vangen. Er zijn er nog niet veel en ze komen nog niet dicht bij de wegen; kennelijk zijn er voldoende wormen beschikbaar. Eén Torenvalk liet zich verschalken. Een vrouwtje die als jong in 2010 werd geringd in de NOP.
Ook één buizerd maar dat hadden er ook twee kunnen zijn; wat een joekel! Inmiddels heb ik vanaf begin 2010 ruim 230 Buizerds gevangen en tot nu toe was de zwaarste 1210 gram. Deze dame bracht het tot 1304 gram.

Een zware Buizerd. Bijzonder ook; het is een 1kj met een lege krop!

Maandagochtend werken aan het ringstation. Uiteraard zetten we dan ook een paar netjes op om het aangename met het aangename te combineren :)  Iets minder klussen kunnen doen dan gepland; de vogeltjes hielden ons aardig bezig!

9 klanten aan de tijdelijke ringtafel houden je aangenaam bezig.....

Maandagmiddag ben ik op de zendmast bij Zwolle-noord geweest met een medewerker van de firma Alticom (eigenaar van de mast). Al een tijd lang hangt hier een paar Slechtvalken rond het het wordt tijd dat we ze een broedgelegenheid aan bieden. I.v.m. de straling op de bovenste twee ringen van de toren komt de nestkast op de onderste ring.

Links-boven de Bomhofsplas, rechts-boven de nieuwe stek van de "Toekan"
In het midden aan de horizon onze nieuwe ringplaats.

Dinsdagochtend maar weer zwoegen bij het ringstation :) En weer hielden de vogels mij aardig bezig en gaven mij 25 argumenten even iets anders te doen. Groenlingen vormden met 10 stuks de grootste groep en topper van de dag was een Grote Bonte specht. Binnenkort komen alle gegevens op www.trektellen.nl. Inmiddels is het ringstation voorzien van een luifel.

We hebben de dader! De "hakker" van onze nestkastjes.....


Nu de luifel is geplaatst kan het raam worden uitgezaagd en het glas geplaatst.

Vanmiddag was het weer nog prima en leek me het eens tijd te worden een kijkje te nemen bij de Sperweruil. Tot nu toe heb ik me daar nog niet veel laten zien wegens de enorme drukte. Er waren toch nog zo'n 50 mensen aanwezig die allemaal omhoog keken naar het uiltje, hoog in een boom.
Nauwelijks was ik zo ver om een foto te maken vliegt dat beest over de weg naar een lichtmast op het sportveld! En je kunt raden wat er gebeurt; de hele meute vliegt de weg over, door de heggen en over de afrastering het sportveld op, achter de uil aan...... Met drie man bleven we op de parallelweg achter; van afstand is de uil ook mooi. Vanaf de lichtmast dook de uil naar de grond en keerde met een muis terug in de mast.
En toen moet de uil gedacht hebben: "Die mensen die zijn achtergebleven op de parallelweg ga ik eens verrassen!" De uil vliegt in onze richting en gaat op 8 meter afstand op een tak zitten en begint aan de muis te klooien; beeldvullend! De uil deed er ongeveer 5 minuten over om de muis te kraken en met speeksel nat te maken alvorens hij de prop naar binnen werkte.
Moraal van het verhaal; je hoeft niet altijd achter de meute aan te rennen om vooraan te komen!

  De muis word flink nat gemaakt zodat deze beter "de pan" in glijdt....


2 opmerkingen:

  1. Prachtig, Jan. Nog tekenen van aanwezigheid van die valken op/onder de mast opgemerkt?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Er lagen een paar wat oudere resten van duiven. Ik denk dat ze meestal rond de Bomhofsplas en Hessenpoort op de masten plukken. Al enkele malen jachtvluchten gezien op slaaptrekkende spreeuwen a.d. noord-oostzijde Hessenpoort.

    BeantwoordenVerwijderen