donderdag 19 september 2013

ROUWPERIODE

Met ingang van 1 juni j.l. kon ik met een regeling uit de actieve dienst gaan bij mijn bedrijf. Een ieder die dit mee maakt beleeft dat op zijn eigen wijze. De één is er tevreden mee en een ander heeft er gemengde gevoelens over. In het algemeen worden de eerste drie maanden na het verlaten van het bedrijf de "rouwperiode" genoemd waarin je het uit dienst gaan kunt verwerken en aan de nieuwe situatie moet wennen.
Nu ik deze periode achter de rug heb kan ik concluderen dat ik er niet al te zwaar aan geleden heb en prima kan omgaan met de nieuwe situatie :)
Meer tijd voor dingen waar je al mee bezig was en meer mogelijkheden.

Vangen in de tuin
Een prima rode draad! Twee maal per maand vang ik volgens de regels van het Ring-Mus project en verder als het uit komt. Prima te combineren met thuis klussen etc.

Deze Bonte vliegenvanger was voor mij een nieuwe soort op de vanglijst


 De afgelopen weken kon ik drie van deze fraaie Gekraagde roodstaarten vangen

Vangen
Het advies was niet te veel thuis te blijven zitten want dan komen de geraniums te dicht bij....
Dus regelmatig op pad met de bal-chatri om Buizerds en Torenvalken te vangen. Voor de grote aantallen is het nog wachten op de wintergasten maar af en toe mag ik er toch één in de handen houden. Alhoewel sommige vangsten ook prima lukken met de telelens!

Gevangen met de camera. JZ op de ring; eerder gevangen op 12 februari 2012, nu 3kj.

Schier
Als je tijd hebt kun je ook mensen helpen die "handjes" kunnen gebruiken. Zo kon ik een halve week assisteren in augustus op de ringbaan van Schiermonnikoog. Joop van Ardenne kon daar wat hulp gebruiken. Veel vogels worden er in die periode nog niet gevangen maar wel leuke soorten en so wie so is het altijd gezellig toeven daar.

De "werkplaats" op het ringstation. Joop (met bril) en staand Pieter Coehoorn, ringer in opleiding. En ik moet natuurlijk het zware werk doen :) Er om heen excursie-gasten.


Ongeveer bij mijn eerste rondje na aankomst langs de netten viste ik er een juveniele Havik uit!

OOG om OOG
Net bijgekomen van een paar leuke dagen op Schier kreeg ik het verzoek of ik mee wilde naar Rottumeroog. Henk Mellema zou op verzoek van SBB op 16 en 17 september excursies leiden op het eiland en uit praktische overwegingen is het dan handiger om te blijven overnachten. Maar dat mag niet alleen dus moest iemand zich opofferen.....
Hoewel de weersvoorspellingen slecht waren en het zelfs nog spannend was of de tocht wel door zou gaan werden het toch twee dagen die voor mij ingelijst mogen worden. Wat een vogels en wat een perfecte omstandigheden!

Op het noorderstand met Henk. Felle buien en heftige opklaringen; geweldig! Vogels, massa's vogels. "Bijeengedreven" door het hoge water. Niet te filmen.....

 Enkele impressies op mijn Facebook: www.facebook.com/jan.vandijk.54584


Twee dagen zijn snel om. Dus met de tweede excursiegroep weer van het eiland af.Onderweg naar de boot maar weer denken wat ik de komende tijd eens zal doen. O ja, eind van de maand al weer een week naar Schier om te ringen :)

(mocht iemand geraniums over hebben.... gooi ze maar in de bio-bak)
1 opmerking: