donderdag 17 januari 2013

WINTER

Het is er dan toch van gekomen; winter. En ook; weg regenwormen! In één keer is er als het ware een deksel op de voerbak van de wormeneters gelegd en moeten zij op zoek naar lastiger te vangen prooien. Tja, en dat betekent onder andere meer aandacht voor mijn val :)
Afgelopen zondag heb ik met Tim van Nus een paar uurtjes rondgetoerd. In enkele uren mochten we 5 buizerds en 3 torenvalken van dichtbij bewonderen...
Nu hadden ze ineens wel belangstelling voor de val die al rijdend uit de auto wordt gezet. Sommige waren zo "happig" dat ze bij wijze van spreken bijna de achterbumper er af vlogen.
En er waren weer hele mooie en interessante exemplaren bij.

Van de drie torenvalken waren twee vogels jongen van vorig jaar; één ongeringd en de ander bleek geringd, in het Friese Oudega. Nummer drie was een oude bekende dame. In 2007 heb ik haar als nestjong geringd in Raalte. Daarna ving ik haar in de afgelopen jaren al enkele malen terug als broedvogel bij de Hessenpoort, aan de noord-oost kant van Zwolle. Nu zat ze ook in die buurt.

Vier buizerds waren ongeringd; waarvan 3 jongen van afgelopen jaar. De vierde ongeringde was een volwassen man. Buizerd nummer vijf was een beauty! En... al geringd.

dit prachtig gekleurde vrouwtje werd in 2006 als pul geringd in Staphorst

Dit vrouwtje gaat dit jaar haar achtste kalenderjaar in. Heel mooi is de rui in de grote veren te zien. Buizerds ruien ieder jaar ongeveer de helft van de hand- en armpennen. De wat bruine uiteinden op de grote veren duiden er op dat deze in 2011 nieuw gegroeid zijn en die zullen waarschijnlijk dit jaar gewisseld worden. De pennen met de de donkere uiteinden zijn van afgelopen jaar en zullen nog een jaartje blijven zitten.
Wat een erg leuke bijkomstigheid was; direct na het loslaten vloog ze naar een boom enkele honderden meters verderop en ging naast een mannetje buizerd zitten. Omdat er geen enkele interactie tussen de vogels was mag je aannemen dat ze elkaar goed kennen. En aangezien enkele tientallen meters verder in die singel al enkele jaren een nest is heb ik goede hoop dat dit de broedvogels van dit nest zijn. Tijdens komend broedseizoen zullen we dus scherp op de rode ring letten!  Geen opmerkingen:

Een reactie posten