vrijdag 30 november 2012

SLOTAKKOORD

Vandaag was ik een beetje aan huis gekluisterd omdat zonnepanelen op ons dak werden geplaatst. Af en toe koffie zetten voor de monteurs en natuurlijk ook het net in de tuin om vogels te vangen.
Het net hing om 8 uur maar al snel bleek dat het veranderde in een soort witte vitrage. De luchttemperatuur was rond het vriespunt en het vocht in de lucht bevroor op de dunne draden. Na een half uurtje kleurde het langzaam weer zwart en verscheen er af en toe een spartelend geel dotje; mezen!
In een gestaag tempo ging dat de hele dag door, afgewisseld met roodborsten en een goudhaan. En net als je denkt dat je de dagvangst om half vier wel ongeveer binnen hebt met ruim dertig vogels dan volgt er een enerverend "slotakkoord".
Het begon met een familie staartmees waarvan vijf leden het net op zochten. Toen ik onderweg naar het net was vlogen er en passant nog een paar pimpels en een koolmees in; negen vogels om er uit te peuteren. De mezen apart in zakjes en de familie staartmees in een leefnetje. Eén van de staartmeesjes bleek door mij geringd begin september. Na behandeling heb ik de familie tegelijkertijd weer losgelaten.

 een deel van het net met kool-, pimpel- en staartmezen

Terwijl ik met de staartmezen en andere vogels bezig was trok er een ware mezengolf over. Veel mezen vlogen hoog over het net maar een stuk of tien doken er enthousiast in....
Het werd een race tegen de klok want je wilt de vogels het liefst voor het donker weer los hebben.

dertien vogels die even op hun beurt moeten wachten.....

De vangdag werd afgesloten met een verse winterkoning en een oude merel-man waarvan het ringnummer eindigt op 66666. Geweldig dag!!


     

Geen opmerkingen:

Een reactie posten