zondag 8 juli 2012

LAATSTE NESTEN

Het ringseizoen voor nestjongen zit er op. Ruim 400 jonge roofvogels en uilen werden van een ring voorzien en gaan nu hopelijk een bijdrage leveren aan onze kennis. Het "pullenseizoen" begon op 20 april met het ringen van 3 bosuiltjes. In de maand mei kregen vooral de slechtvalken aandacht en kon ik 20 oranje kleurringen uitdelen. (naast 2 nesten in Zwolle ook Deventer, Markelo, Lelystad en Eemshaven)

                                       De jonge slechtvalken kunnen inmiddels zelfstandig jagen

Op 17 mei kon ik het eerste nest torenvalken ringen; erg vroeg in het seizoen! Aan de hand van de leeftijd van de jongen kon worden berekend dat al op 20 maart hier het eerste ei gelegd werd. Zo vroeg heb ik het in Zwolle nog niet eerder meegemaakt.
Die torenvalken hebben me leuk bezig gehouden; tussen 17 mei en 5 juli kregen 170 pullen ringen om. Niet alleen in Zwolle maar ik doe ook een beetje "noaberhulp" in Wijhe/Olst en Raalte.

                                 Deze jonge torenvalk is net uitgevlogen en vindt alles spannend

                                 Zijn kastgenoten lijken nog even de kat uit de boom te kijken...

Het ringwerk trekt veel bekijks. Hoewel we er beslist geen poppenkast van willen maken is het toch goed om bewoners, grondeigenaren en vooral ook de jeugd er bij te betrekken. Laten zien en vertellen dat roofvogels schitterende, wilde vogels zijn en dat vooral ook moeten blijven!
Niet ophokken of veroordelen tot de handschoen van mensen die zich valkenier durven te noemen....

                                   Ringen is ook een sociale en educatieve activiteit

Onze buizerds kwamen er weer een beetje bekaaid af. Wij proberen meestal wel alle nesten in april te tellen en kijken welke bezet zijn maar ze helemaal te volgen tot en met het broedsucces lukt niet omdat we de prioriteiten op een aantal andere soorten hebben gesteld. Toch vonden we weer 65 bezetten nesten en laten bleken op veel nesten 2 of 3 jongen te zijn. Als het vangproject weer start kunnen waarschijnlijk een aantal jongen nog wel van (kleur-)ringen worden voorzien.

                                      Nog in de buurt van het nest en zelf leren jagen

Maar het broedseizoen zit er nog niet helemaal op. Circa 8 paartjes boomvalken zullen onderhand kleine jongen hebben en wellicht lukt het nog om 1 of 2 nesten te ringen. En ook zijn enkele kerkuilen laat met broeden. Eind juni troffen we nog twee nestkasten aan waarin de jongen net uitgekomen waren. Dat wordt de werk voor de bouwvak!

                                          Piepjonge kerkuilen. Wat een knapperds hé....
  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten