vrijdag 15 juni 2012

RINGTIJD

Ruim tweehonderd jonge roofvogels en uilen werden de afgelopen weken voorzien van een ring en ondergingen de nodige metingen. Drukke tijden dus. Wat het dit jaar lastig maakt is het enorm gespreide legbegin van veel soorten. Zo kon ik op 17 mei jonge torenvalken ringen, maar bij een nestkast daar in de buurt was het paar net begonnen met de eileg. Die jongen kunnen dus pas in juli geringd worden.
Nog niet eerder kon ik op 8 juni al een nest met zes sperwerjongen ringen. Uitgaande van de leeftijd van de jongen moet hier op 11 april het eerste ei gelegd zijn. Zo vroeg hebben we dat in Zwolle nog niet mee gemaakt!

                                 Zes jonge sperwers. Hier werd op 11 april het 1e ei gelegd             

Van alle jonge roofvogels en uilen vindt ik torenvalken, hoe leuk ze er ook uit zien, wel de lastigste. Vooral als ze, zoals op de foto onder, ruim drie weken oud zijn valt het niet mee ze voorzichtig uit de kast te halen. Ze zijn erg grijpgraag en hebben vlijmscherpe nageltjes!
Dan doe je toch handschoenen aan? Nee, handschoenen doe je aan als het koud is.... Het hanteren van jonge roofvogels en uilen doe je zonder handschoenen. Dan kun je nauwkeuriger werken en voorkom je beschadiging aan nageltjes en de kwetsbare nieuwe veren.


                                 Jonge torenvalken. Prachtig om te zien, lastig te hanteren....

Verder nog meegeholpen een nest jonge steenuilen te redden. De beide oude(rs) steenuilen werden gepredeerd en twee jongen zaten zonder voedselaanvoer in de nestkast. De jonge uiltjes werden in een andere kast bijgeplaatst. Hier zaten al drie iets kleinere jongen in. Met een beetje bijvoeren lukte het om het hele spul flink aan het groeien te krijgen!

                 Links en rechts de twee iets oudere steenuiltjes, maar ze doen het allemaal goed!

Ook kun je bewoners vaak blij maken om ze bij het ringen te betrekken. De jongen mogen dan even uit de kast en is er even een momentje mogelijk voor een familieplaatje zoals onder....

                                 Zes jonge kerkuilen zorgen voor een snelle "gezinsuitbreiding"

En dan nog de bonus van de week. Ik werd gebeld door een mevrouw die melde dat jonge ransuilen in een boom in haar tuin zaten! En dat klopte. In een naaldboom zat een oud eksternest en daar zaten drie prachtige jonge ransuilen op.

                                    Drie jonge ransuilen ongeveer in de takkelingen-fase

De helft van alle jongen zijn nu ongeveer geringd en ik begin met plezier aan de tweede helft!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten