vrijdag 25 mei 2012

KIDS

Eieren houden beloftes in; jongen! Nu komt niet ieder gelegd ei uit maar het lijkt er op dat dit jaar  bijzonder goed wordt voor de roofvogels en uilen. Tijdens het ringen merk je dat goed. Mooie volle nesten en jongen die zo gezond zijn als een...vis?

De afgelopen weken kon ik al meerdere nesten met jongen ringen maar ik begin even bij de meest bijzondere, de slechtvalken bij Hendrix. Een geweldig succes voor Zwolle, een tweede broedpaar met jongen! Na de 4 jongen bij de Centrale Harculo konden er 3 van Hendrix aan worden toegevoegd. Dat houdt in dat er nu minimaal 11 slechtvalken in Zwolle zijn.

 De jonge slechtvalken werden vandaag geringd; links twee vrouwtjes en rechts een mannetje.

Als we ongeveer in deze "gewichtsklasse" blijven dan komen we terecht bij de havik. Ook daar werden deze week de eerste 4 jongen van ringen voorzien. Net als slechtvalken hebben ze indrukwekkende klauwen, ook als ze nog zo jong zijn.

 Twee haviken zojuist voorzien van ringen. Erg aardig zijn ze niet tegen de klimmer....

Een behoorlijk maatje kleiner zijn de torenvalken. Ook daar bleken de eerste nesten ringbaar. Om te ringen zijn jonge torenvalken het lastigst. Kleine felle rakkers die alles met hun klauwtjes grijpen wat binnen hun bereik komt. Hun scherpe nageltjes in mijn nagelriemen prikken lijkt een stilzwijgende afspraak te zijn.... Eén ding pleit heel erg voor deze kleine pitbulls; ze zijn erg mooi!

                             Een jonge torenvalk; lastige klant maar wel erg mooi.

De torenvalken maken een bijzonder broedseizoen door. Bijzonder door de grote spreiding van het legbegin. Van het eerste nest dat werd geringd kon worden berekend dat dit vrouwtje al op 20 maart haar eerste ei heeft gelegd. Van dit nest werden op 17 mei de jongen geringd. In een nestkast daar in de buurt bleek dat het vrouwtje daar net begonnen was met eieren leggen.

                           In dit torenvalknest zijn bijna alle jongen uit het ei. Eén moet de laatste zijn....

En ook de uilen hebben de gang er in. De eerste steenuilen werden ook al voorzien van ringen en dat is vrij vroeg.

                            Het duurt niet lang meer voor dat deze jonge steenuil op avontuur uit gaat.

En dat het een goed muizenjaar is daar komen sommige steenuilen rond voor uit. Op het volgend plaatje de inhoud van een nestkast die niets aan duidelijkheid over laat. Het zijn wel uilen die van gevarieerd eten houden en zelfs "buitenlands" eten, als je de grasparkiet zo wilt aanduiden.

          Eén jonge steenuil net uit en mogelijk nog één op komst. Die komen niets te kort....

En ook van de kerkuilen kunnen we nog veel verwachten. De eerste nestkasten die werden gecontroleerd leverden 4, 5 en 6 jongen op. Allemaal in blakende conditie en meestal lagen in de kasten nog wel muizen te wachten op ruimte in de volle magen.

    Af en toe treffen we een oude vogel aan in de nestkast; soms al geringd en dat is interessant!

1 opmerking:

  1. Wat is het toch fantastisch Jan dat het zo ontzettend goed gaat met de Roofvogels en Uilen.
    Ook een prachtig resultaat bij Hendrikx!
    Het blijft genieten op jouw Blog :-)

    BeantwoordenVerwijderen