dinsdag 3 april 2012

TORENVALKEN!

Het begint er op te lijken dat het een goed jaar voor torenvalken gaat worden. Het aantal nesten of mogelijke broedparen rond Zwolle wat tot nu toe gevonden werd door de mensen van de Roofvogelwerkgroep lijkt v.w.b. havik en buizerd normaal vergeleken met voorgaande jaren.

Bij de torenvalken ligt dat anders. Vorig jaar telden we 24 broedparen gedurende het hele seizoen. Nu hebben we er al 22 aangetroffen en er vliegen nog een hoop valken rond die op zoek zijn naar een goede stek of een partner. Ik denk dat we de 30 paren wel gaan halen als het zo door gaat. Overigens zegt dat nog niets over het broedsucces want factoren zoals slecht weer kunnen een negatieve invloed hebben.

Een goed broedseizoen heeft veel met voldoende voedsel te maken. Voor torenvalken is het aantal veldmuizen erg belangrijk en kennelijk zijn er dit jaar weer veel van die knagers. Ook een kenmerk van een goed broedseizoen is de start van de eileg. In matige jaren beginnen de valken pas in de 2e helft van april met het leggen van eieren. Als er weinig voedsel beschikbaar is hebben ze meer tijd nodig om in broedconditie te raken. De aanmaak van eieren kost een vrouwtje veel energie!

Beginnen de valken al in de eerste helft van april met de eileg is er dus veel voedsel beschikbaar. Afgelopen vrijdag 30 maart controleerde ik een nestkast en daar werd al gebroed op 6 eieren..... Torenvalken leggen om de dag een ei dus dit vrouwtje is op 20 maart of eerder al begonnen met leggen!

Het vroegste legsel in Zwolle de afgelopen 13 jaren (totaal 364 broedpogingen) begon in 2008 op 21 maart. Dat jaar was ook tot nu toe het meest succesvolle jaar met 36 gelukte broedsels. Er vlogen toen 167 jongen uit.

                                          een vroeg legsel van torenvalken
     
                                 dit vrouwtje wacht geduldig tot het 1e ei zich aan dient
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten