zondag 1 april 2012

HEIBEL IN DE TENT

Deze week kreeg ik verschillende berichten over de slechtvalken bij Hendrix. Deze liepen uit één van: "geen valk gezien" tot "er waren 4 verschillende slechtvalken". Dat wekte mijn nieuwsgierigheid dus vanochtend maar even poolshoogte gaan nemen.
Ik heb er maar een soort stripverhaal van gemaakt, ook om zelf de draad niet kwijt te raken.....

Bij aankomst zit het mannetje op zijn vertrouwde uitkijkplaats op het Agrifirm-gebouw; er heerst een serene rust. Bij de nestkast is niets te zien.

                                            het mannetje op zijn vertrouwde stek

Vanuit de richting van het ABN-AMRO-gebouw komt een vrouwtje slechtvalk aanvliegen. Het mannetje verlaat zijn stek en vliegt het vrouwtje tegemoet.

                                         met zijn kleine postuur maakt het mannetje geen indruk

Het lijkt of het mannetje het vrouwtje weg wil jagen of te beletten op het gebouw te landen maar dat lukt niet, ze gaat op één van de ladders zitten.

                                      na enkele pogingen geeft het mannetje het op

Het vrouwtje vliegt van de ladder en gaat op het dak boven de nestkast zitten. Hierbij kan ik zien dat deze vrouw rechts een oranje ring heeft! Het mannetje doet weer enkele pogingen de valk weg te jagen maar veel meer dan bukken bij iedere aanval doet ze niet.

                                     het vreemde vrouwtje laat zich niet wegjagen

Nadat het mannetje maar weer op zijn stek is gaan zitten blijft het een tijdje rustig. Plots klinkt een roepende slechtvalk en dat is niet één van de valken die ik in het zicht heb. Het geluid komt uit de nestkast. Dus toch! Madame zit op eieren...
Kennelijk is dit het signaal voor een broedaflossing en het mannetje vliegt naar het rooster van de nestkast. Het vreemde vrouwtje vliegt van het dak en gaat ook op het rooster zitten. In de kast wordt de kop van een boze slechtvalk zichtbaar en ze maakt daarbij een hoop lawaai...

                                het mannetje links, vreemde vrouwtje rechts en een boze vrouw in de kast

Het mannetje kiest eieren voor zijn geld en gaat weer op zijn veilige plek zitten. Het vrouwtje in de kast schuifelt luid roepend steeds verder naar de vreemde vrouw.

                                           als blikken konden doden.....

Na een kleine uitval maakt het vreemde vrouwtje dat ze weg komt en gaat weer op het dak zitten. Terwijl het broedvrouwtje op het rooster blijft roepen laat een broedaflossing op zich wachten.
Dan vliegt het vreemde vrouwtje naar het Agrifirm-gebouw en gaat op een lamp zitten.

                                 het vreemde vrouwtje kiest een rustiger plek, denkt ze....

Kennelijk heeft het broedende vrouwtje hier op gewacht want nu vliegt ze van het rooster naar de vreemde valk en valt haar aan. In een ooghoek zie ik het mannetje richting nestkast vliegen en hierin verdwijnen. Dus de broedaflossing!! (je komt ogen tekort....)

                                 de vreemde valk was net op tijd weg om de klauwen te ontlopen

Het broedende vrouwtje achtervolgt de indringster een paar honderd meter en keert dan terug naar de nestkast. Er volgen wat begroetingsgeluiden terwijl de indringster uit het zicht verdwijnt.
Het is weer rustig en na tien minuten houd ik het voor gezien. Wat een gedoe met al die vechtende valken......

                                                     daar krijg je toch jeuk van ....

1 opmerking:

  1. Spannend verteld en mooie foto's! Laten we hopen dat het goed gaat, een doortrekker is de vreemde vrouw dus niet...

    BeantwoordenVerwijderen