zondag 22 april 2012

FALCON PARADISE

De Centrale Harculo bij Zwolle begint op een valken-paradijs te lijken. Natuurlijk zijn de slechtvalken het hele jaar aanwezig en hebben inmiddels 4 jongen.

                               Het vrouwtje slechtvalk meldt zich weer bij de nestkast

                                    Het mannetje kent zijn plaats en verlaat de kast

Maar inmiddels zijn ook drie paren torenvalken actief rond de gebouwen. Als vanouds is de nestkast in de gevel weer bezet. De afgelopen weken hebben talloze gevechten plaats gevonden rond deze plaats en misschien is dat de reden waarom er nog geen eieren zijn gelegd. Inmiddels lijkt het redelijk rustig en is het aftellen begonnen.

                                              Wie wil er nu niet voor de camera broeden?

Recht onder de slechtvalknestkast zijn enkele jaren geleden een paar leidingen verwijderd. Kennelijk is deze open buis aantrekkelijk genoeg om te broeden en een paartje torenvalken heeft deze plaats ingepikt. Dapper met zulke bovenburen!

                                        Als hier jongen uitvliegen gaan ze de pijp uit  :)

En dan is er nog een derde paar. Zij hebben overal ruzie gemaakt maar moeten toch genoegen nemen met een andere broedplaats. Deze lijken ze te hebben gevonden in een nestkast voor kerkuilen. Deze hangt onder een overkapping, ca. 50 meter van de broedplaats in de pijp.
Het begint op kolonie broeden te lijken....

O ja, dan is er ook nog een paartje buizerds die hun oog hebben laten vallen op een berk in de tuin van de Centrale. Een oud eksternest lijkt de basis te gaan worden voor iets moois!

                                    Er wordt volop gebaltst en met takken gesleept

En met al dat gedoe wordt er ook nog van je verwacht dat je je werkt doet. Soms heeft een mens het niet gemakkelijk :)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten