zaterdag 28 april 2012

DRUKKE TIJDEN

Deze tijd houdt ons niet van de straat... Veel nesten moeten gecontroleerd worden op eieren. Havik, Buizerd, Slechtvalk, Steenuil en Sperwer; allemaal hebben ze nu even aandacht nodig.

                           De Slechtvalk-eieren bij Hendrix. Het kleurverschil komt vaak voor.

De Slechtvalken bij Hendrix hebben nog geen jongen. De 4 eieren zien er gaaf uit en komende week zal uitsluitsel moeten geven of er leven in zit. Door alle gevechten die om deze kast geleverd zijn bestaat het risico dat ze niet uit komen. Duimen maar....


                           4-legsel van Steenuilen maar mogelijk is dit legsel nog niet compleet.

We hebben nu een deel van de Steenuilkasten gecontroleerd en daarover zijn we niet ontevreden. De kasten die vorig jaar bezet waren zijn nu weer bezet + een extra broedgeval! Een beetje uitbreiding van deze kwetsbare soort kunnen we wel gebruiken!


                                    Een Havik-nest met drie eieren. Meestal leggen ze 4 eieren.

Havik-nesten zitten meestal vrij hoog en dan grijpen we naar hulpmiddelen. Heel snel inzetbaar is een telescoopstok met daaraan een spiegel. De verstoring is minimaal en binnen de korte keren zit vrouw Havik mopperend weer op haar nest. Het aantal paren lijkt zich te stabiliseren.


                                 Buizerdnest met 3 eieren, netjes gestoffeerd met plantenresten.

Het is voor ons onmogelijk alle Buizerdnesten te controleren want het zijn er gewoon te veel. Sommige nesten zitten laag of in goed klimbare bomen maar er zitten er ook op 30 meter hoogte in populieren..... Dus we beperken ons tot de goed bereikbare nesten waarvan we waarschijnlijk ook de jongen kunnen ringen. Er zit dit jaar een enorme spreiding in de start van de eileg. Enkele Buizerds zaten begin april al te broeden maar er zijn er ook die nog een nest aan het bouwen zijn.


                                  In-compleet legsel van een Sperwer, meestal leggen ze 5 of 6 eieren.

Koninginnedag is voor ons "Sperwerdag". Bijna alle Sperwers hebben dan een nest en in veel nesten liggen dan enkele eieren. Het aantreffen van een in-compleet legsel is belangrijk voor ons want dan kunnen we de ringdatum van de jongen al op de kalender zetten! In de loop van mei gaan we dan nog een keer terug om te kijken hoeveel eieren er totaal zijn gelegd, prooiresten zoeken en rui-pennen verzamelen. Bij controle van een nest waar vorig jaar ook al vroeg werd gebroed werden we ook nu weer verrast door een broedende vrouw op 6 eieren.....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten