zondag 19 februari 2012

VOORJAAR ?

Onze broedvogels krijgen al de voorjaarskriebels. Buizerds gebruiken het kleine beetje warmte van de zon om hun thermiek kunsten te oefenen en laten zich ook al luidruchtig bij broedplaatsen horen. Ook Slechtvalken zijn al vroeg in het jaar actief. Het broedpaar bij de Centrale Harculo duikt regelmatig samen de kast in om het kuiltje te bekijken wat het mannetje gemaakt heeft. Aan het gemekker van het vrouwtje te horen heeft hij flink zijn best gedaan :)
En jawel, ZWOLLE HEEFT EEN TWEEDE PAAR SLECHTVALKEN !!
De valken die zich regelmatig bij Hendrixs op het industrieterrein in Westenholte laten zien lijken de nieuw geplaatste nestkast te hebben geaccepteerd. Bé Schilder kon al een mooie plaat maken van het vrouwtje op het rooster voor "haar" kast.

                           Vrouwtje Slechtvalk voor de nieuwe kast bij Hendrix (foto: Bé Schilder) 

Het vangen dit weekeind ging redelijk met 4 nieuw geringde Buizerds. De vogel op onderstaande foto zocht een tijd lang tussen de stenen langs het water. Misschien zocht hij dode beesten die waren achtergebleven nadat het ijs zich heeft teruggetrokken? Ik kon hem in ieder geval overtuigen een setje ringen aan te nemen.
                                      Er leek weinig te halen tussen de stenen voor deze Buizerd

 De Meerkoeten lijken blij te zijn nu sneeuw en ijs verdwenen zijn. Eindelijk weer weer tijd voor andere dingen dan voedsel zoeken zoals een dagje naar het strand....

                                     Lekker poetsen en flaneren op het strand ......Een aantal soorten kunnen alleen nog maar dromen van het voorjaar. Het broedgebied van de Kleine zwanen ligt in toendra-achtige gebieden en daar is het nog volop winter. Ook op de pleisterplaatsen tijdens de trek naar de broedgebieden valt nog niets te halen dus zullen ze nog even geduld moeten hebben. Hun biologische wekker bepaald wanneer ze vertrekken.

                                     Voor deze Kleine zwanen is de winter nog niet voorbij
  
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten