zaterdag 24 december 2011

NIEUW PAAR SLECHTVALKEN IN ZWOLLE !

Het lijkt er op dat een tweede paar Slechtvalken in Zwolle is neergestreken. Al enkele jaren broedt een paar op de elektriciteitscentrale Harculo maar regelmatig worden nu valken gesignaleerd bij het veevoederbedrijf Hendrikx aan het Zwolle-IJsselkanaal. Een hoog gebouw en veevoeder; een geweldige aantrekkingskracht voor duiven en andere zaadeters. Tja, en dan kun je er op wachten dat Slechtvalken hier ook wel "brood" in zien!
Een tijdje terug werd ik al getipt door Gerrit Gerritsen. Hij stuurde mij een foto met een slechtvalk op de gevel en aan de poepsporen op de wand kun je afleiden dat de valken hier al een tijdje moeten zitten. Vanmiddag kon ik er zelf ook één op de korrel nemen, een fraaie volwassen vogel met in ieder geval links een ring.

                                  volwassen Slechtvalk


Afgelopen week had ik al contact met het bedrijf en als dan blijkt dat de bedrijfsleider een klasgenoot van de middelbare school is dan is het verdikt snel beklonken; in januari wordt een nestkast geplaatst! 

Het weer was vandaag aanleiding om een rondje te gaan vangen. Met de voortreffelijke hulp van dochter Moniek en Daniel konden weer een aantal Buizerds en Torenvalken genieten van persoonlijke aandacht.

                                 de Buizerd lijkt de tong uit te steken naar Moniek en Daniel

Twee Torenvalken waren al geringd. Eén was een jonge vogel die ik in juni ringde bij Laag Zuthem, en die nu op de Hessenpoort rondhangt, de ander een valk die in 2010 als nestjong in Friesland werd geringd.
Ook kwamen we nog een bekende Buizerd tegen onderweg. Vangen was er niet bij, daar trapte hij niet meer in. Maar hij bleef net lang genoeg zitten om op de plaat te zetten.

                                 volwassen mannetje Buizerd met kleurring HS

2 opmerkingen:

 1. leuke info over het niruwe valkenpaar in Zwolle Jan! Heb het vermeld op ons nieuwe forum http://slechtvalkenforumnederland.nl/portal.php

  groetjes,
  Anita

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooi Jan, een nieuw valkenpaar! Toch eens een keertje afslaan naar Westenholte voordat we naar mijn schoonouders gaan. Spannend, zijn er twee tegelijk gezien?
  groeten
  Roely

  BeantwoordenVerwijderen