vrijdag 14 juli 2017

OEVERTJES

Avifauna Zwolle werd in de gelegenheid gesteld een mobiele broedwand voor oeverzwaluwen uit te proberen. Dit is een project van Vivara Pro en Vogelbescherming Nederland.
Vorig jaar stond de wand nog op onze ringplaats in Stadshagen maar door vervroegde aanleg van een weg moesten wij daar stoppen met ringen en ook de wand kon daar niet blijven. Dat is wel het voordeel van een mobiele wand; die is redelijk gemakkelijk te verplaatsen!
Met toestemming van de Firma Roelofs en KWS mochten wij de wand plaatsen in het gebied van de zandwinning Sekdoorn. De zandwinning is ieder jaar weer een trekpleister voor oeverzwaluwen dus onze hoop op succes was groot.

De mobiele wand kreeg een mooie plaats aan de waterkant.


De binnenzijde is afgesloten en daarin bevinden zich 98 nestblokken.

Toen de oeverzwaluwen in de loop van april terugkeerden vanuit Afrika hadden ze in eerste instantie geen belangstelling voor de wand. Maar eind mei werden toch de eerste zwaluwen bij de wand gesignaleerd.


Eerst nog aarzelend en onderzoekend of dit wel een goede broedplaats kon zijn.
 

In de loop van juni arriveerden meer paartjes. Op 13 juli hebben een aantal mensen van onze ringgroep een controle gedaan van alle nestblokken. Er bleken veel nesten te zijn gebouwd of nestblokken waar nestmateriaal in was gesleept. Er waren vijf nesten met jongen en 8 nesten met eieren. Ook nog lege nesten waar mogelijk nog eileg plaats zou kunnen vinden.

 In een aantal nesten werd nog gebroed.


  En in enkele andere nesten lagen nog kleine jongen.

Het was erg bijzonder dat we nu ook de jongen konden ringen. Normaal gesproken worden alleen jonge oeverzwaluwen geringd als ze zijn uitgevlogen.

Vijf jonge oeverzwaluwen van circa 12 dagen oud. Over ongeveer 10 dagen vliegen ze uit.


Een jonge oeverzwaluw van circa 12 dagen oud. De veergroei is nu in volle gang.


1 opmerking: