dinsdag 10 mei 2016

GIRL POWER

Gisteren de eerste nesten met jonge slechtvalken geringd, toevallig in twee vestigingen van Forfarmers; Hendrix Zwolle en Lochem. Ook in beide nestkasten 4 jongen en in allebei 3 vrouwtjes en 1 mannetje.

In Zwolle ging het iets anders dan gebruikelijk. Het vrouwtje weigerde namelijk de nestkast te verlaten en bleef voor de jongen staan om ze te verdedigen. Iedere poging die ik deed om haar de kast uit te krijgen werd met een felle haal van een klauw afgewezen. Dus mocht zij ook mee naar de ringtafel!
Ze woog ruim 1100 gram, waarvan veel spiermassa. Een indrukwekkende vogel, zo in de hand.
Deze vogel was al geringd. Ze is in 2010 geboren in Düsseldorf. Nadat zij gewogen en bemeten was kon ze weer los en waren de jongen aan de beurt.
De jongste was 20 dagen oud en de oudste 23 dagen; 3 vrouwtjes en 1 mannetje. Bij het terugzetten in de nestkast hing het vrouwtje al weer dreigend voor de opening. Nu hield ze afstand...
In Lochem ging het er een stuk rustiger aan toe. Geen ouders bij de nestkast en hier ook 3 vrouwtjes en 1 mannetje.

De vier jonge slechtvalken bij Hendrix-Forfarmers in Zwolle. Het mannetje van het nest bij Forfarmers in Lochem.Het vrouwtje geboren in 2010 in Düsseldorf.


     Bij het terugzetten van de jongen bleef het vrouwtje op afstand.

4 opmerkingen:

 1. Mooi resultaat Jan. In Echt NL Limburg was ik bij het ringen aanwezig van de slechtvalken 3 stuks 2 vrouwtjes en 1 mannetje. Foto's op mijn blog.
  Groeten,
  Roos

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat leuk Jan , vorig jaar was ik er nog bij in Zwolle :) en wat een dame zeg om zo haar kids te beschermen , ik vind het tof , hoewel het voor jou wel een stuk moeilijker moet zijn geweest om haar klauwen te omzeilen .

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het was een hele bijzondere ringsessie bij Hendrix.
  Normaal is het al super leuk om mee te maken en die kleintjes zo dichtbij te kunnen zien, juist omdat ik ze een paar weekjes blijf volgen, maar nu met moeders erbij, woh wat is zij een geweldig mooi dier.
  Ik kon haar nu zo dichtbij zien, prachtig.
  Diepe respect voor deze dame hoe ze haar kids wilde beschermen.

  Mooi Lochem dus ook vier stuks.

  BeantwoordenVerwijderen