woensdag 27 april 2016

BEETJE LAAT

De torenvalken lieten dit jaar lang op zich wachten. Begin april waren veel nestkasten nog niet bezet. Ook veel buizerds zijn wat later dan gemiddeld. Dit zijn beide soorten die voor hun voedsel deels of in grote mate afhankelijk zijn van veldmuizen. Sperwers hebben niet zo veel met muizen en trekken hun eigen plan.

Eergisteren en vandaag hebben we een deel van het inventarisatiegebied gecontroleerd. Totaal 23 nestkasten van torenvalken. Hiervan waren er 21 bezet, waarvan 2 met een volledig legsel, 6 met een incompleet legsel en 13 nog zonder eieren. Twee haviknesten gecontroleerd met resp. 4 en 7 eieren... Bij het nest met 7 eieren liggen waarschijnlijk 3 of 4 nijlganseieren in het nest.
Ook de eerste 4 sperwernesten gecontroleerd; 1 x 6, 2 x 3 en 1 x 0 eieren. Eén buizerdnest gecontroleerd omdat die mooi laag zat; 1 ei. (mogelijk nog aan het leggen)
En een vrouwtje buizerd met kleurring naast het nest kunnen fotograferen. Deze werd in maart 2012 op dezelfde plaats als adult gevangen en geringd.
Van grote afstand een foto gemaakt van de slechtvalknestkast op de zendmast bij Zwolle-noord. Vaag is het vrouwtjes slechtvalk te zien die waarschijnlijk jongen warm staat te houden.
Het was een perfecte koningsdag :)

 Vrouwtje buizerd, geringd als adult in 2012 bij dezelfde broedplaats


Dit vrouwtje slechtvalk houdt de jongen warm

Geen opmerkingen:

Een reactie posten