dinsdag 31 maart 2015

MISLUKT

Gisterochtend ben ik "uitgerukt" naar Kampen. Het bleek dat slechtvalken eieren gelegd hadden op het dak van de firma Lyempf bv in Kampen. In dit bedrijf wordt babyvoeding gemaakt en één van de gebouwen is ongeveer 40 meter hoog en ligt aan de IJssel. Een perfecte uitvalsbasis voor slechtvalken!
Hiermee is in ieder geval het vraagstuk opgelost waar de valken, die al vele malen zijn gesignaleerd op de zuidelijke brug over de IJssel, zouden kunnen broeden. Een mogelijkheid was dat ze op een peiler onder de brug een nestplaats hadden gevonden. Maar niet dus; ze kozen voor het hoge gebouw op bijna een kilometer afstand stroomafwaarts.

Links in de verte de brug waar de valken vaak werden gezien; rechts het gebouw van LyempfOp het dak was geen nestgelegenheid voor slechtvalken. Maar als ze toch willen broeden proberen ze een kuiltje te maken van bijvoorbeeld veerresten, steentjes of ander vuil. De valken bij Lyempf hadden eieren gelegd in een smalle goot onder een metalen balk.
Medewerkers van het bedrijf ontdekten het broedgeval toen ze voor werkzaamheden op het dak moesten zijn. Toen ze op het dak kwamen vloog één van de valken van de eieren, maar deze bleken in een laagje water te liggen. Men heeft de eieren iets hoger gelegd, de werkzaamheden snel afgerond en alles weer met rust gelaten. Daarna hebben ze contact opgenomen met de Werkgroep Slechtvalk.


De eieren lagen in een goot. Op deze manier niet te bebroeden en helaas kansloos.   


Maandagochtend heb ik samen met een enthousiaste medewerker van Lyempf een broedbak geplaatst in de hoop dat de valken nog een tweede broedpoging gaan doen. In de loop van komende zomer wordt deze tijdelijke broedmogelijkheid vervangen door een nestkast zodat de toekomst van de valken op deze plaats veilig is gesteld. Met dank aan de enthousiaste medewerkers en de directie van de firma Lyempf b.v.!


De tijdelijke broedmogelijkheid direct naast de plaats waar ze eieren hadden gelegd.4 opmerkingen:

 1. Ach wat jammer van die eieren , ik hoop dat ze alsnog eitjes leggen , en met een mooie kastje volgend jaar zou het helemaal prima zijn .

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zeer spijtig voor de valken. Ik hoop dat volgend jaar met jullie inzet en broedkast de valken wel succesvol hun eieren kunnen uitbroeden.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Fijn dat het vraagstuk nu op gelost is, wel jammer van deze vier eitjes, maar wie weet een tweede leg en anders volgend jaar in een mooie nestkast.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ha Jan, interessant geval, zo zie je dat de valken zelf een plek uitkiezen. Jammer van dit legsel, maar wie weet. Leuk om dat op je dak te ontdekken :-)
  groeten

  BeantwoordenVerwijderen