woensdag 24 december 2014

STEENUILEN

De steenuilen in en rond Zwolle hadden in 2014 een goed broedjaar. Althans vergeleken met de voorgaande jaren want zo florissant gaat het eigenlijk helemaal niet in dit gebied. Al jaren neemt het aantal paren gestaag af en proberen we vanuit onze uilenwerkgroep daar iets aan te doen.
En het lijkt er op dat heel voorzichtig de populatie rond Zwolle zich begint te herstellen. De jaren 2010/2011 waren de slechtste jaren met weinig broedparen en weinig uitgevlogen jongen.De plotselinge toename in 2012 laat zich deels verklaren. In de eerste jaren van onze inventarisatie hebben we behoorlijk wat nestkasten opgehangen. Op plaatsen waarvan wij dachten dat dit kansrijk zou zijn maar daar werd nauwelijks gebruik van gemaakt door steenuilen. De afgelopen jaren hebben we ook nog een aantal nestkasten geplaatst maar nu veel gerichter; of als er steenuilen zaten in de buurt of tussen bestaande territoria om als een soort step-stone te dienen. En die gerichte wijze van het ophangen van nestkasten lijkt zijn vruchten af te werpen! Er hangen nu 102 nestkasten voor steenuilen in het gebied.

9 van de 11 broedgevallen waren in nestkasten. Van de 9 broedgevallen waren er 2 in kasten die we vorige winter hebben opgehangen. Komende tijd plaatsen we nog een paar kasten op kansrijke plaatsen en dan maar hopen dat het herstel zich door gaat zetten!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten