donderdag 18 december 2014

KERKUILEN

Het is geen weer om op pad te gaan dus maar weer verder om alle verzamelde gegevens van afgelopen jaar uit te werken. Tja, en dan vallen de kerkuilen toch wel echt op!
Niet zozeer was het aantal broedparen bijzonder, want dat bleef vergeleken met voorgaande jaren vrij constant. Maar de aanwezige paren hadden er wel zin in dit jaar! Duidelijk gedreven door de overvloed aan muizen begonnen ze al vroeg met het broedseizoen. Bij de eerste controles begin juni kregen we al een enkele maal te horen dat we te laat waren. De jongen waren letterlijk al gevlogen....
Gelukkig trakteerden een aantal van die paren ons op een 2e legsel zodat we toch nog op kraamvisite konden met onze bling-blingetjes.


 Toen we begonnen in 2007 vielen we al met de neus in de boter (eigenlijk in de braakballen....)
 
In het algemeen grote legsels. De vogels die vroeg begonnen met de eileg (februari/maart) hadden al legsels van 7 tot 9 eieren. Maar de (jonge?) vogels die later begonnen of vogels die voor de 2e maal een broedsel hadden bleken pas echt grote legsels te hebben, zelfs tot 12 eieren!
Niet ieder ei resulteert in een uitgevlogen jong maar er waren enkele nesten bij waar 9 jongen groot werden!
Nu maar afwachten of ze de winter door komen en ik ben ook heel benieuwd of de komende één of twee jaren het aantal broedparen (tijdelijk) zal stijgen. Uiteraard is er maar één manier om daar achter te komen; kan'nie wachten :)


Typerend voor het broedseizoen van de kerkuilen; 4 jongen en acht eieren, gegarneerd met muizen...


Geen opmerkingen:

Een reactie posten