woensdag 27 november 2013

WITTE KERKUIL



Zwolle, 27 november 2013
ZELDZAME KERKUIL ONTDEKT IN ZWOLLE


De Kerkuil –Latijnse naam Tyto alba- is niet zeldzaam in Nederland. Maar wel een ondersoort van deze bij ons bekende broedvogel, de witte kerkuil met de Latijnse naam Tyto alba alba. Van de gewone kerkuil zijn naar schatting 7000 exemplaren in Nederland, van deze witte ondersoort slechts enkele.
Voor de mensen van de Roofvogel- en uilenwerkgroep Zwolle was deze ontdekking geen grote verassing maar meer bevestiging; ook in 2011 en 2012 werd deze vogel al op dezelfde plaats waargenomen maar zij verdween zodra er zichtcontact was.

Dit najaar bleek de uil nog in de nestkast te zitten toen de kast schoongemaakt werd. Een uitstekende gelegenheid om eens nader kennis te maken en blij vast te stellen dat het inderdaad een echte zeldzame witte kerkuil is! Een bijkomende verassing was dat deze witte dame al een ring bleek te dragen. Ze werd als jong in 2009 geringd bij Swifterbant. De man die het nest met jongen destijds heeft geringd had al een opmerking in zijn ringboekje geschreven; zeer licht exemplaar….


De Witte Kerkuil op de binnenplaats van het nieuwe zorgcentrum

Deze witte uil en haar partner hebben overigens één van de mooiste broedplaatsen van Nederland uitgekozen, namelijk in de nok van de voormalige boerderij De Oude Mars. Toen het gebouw nog als boerderij in gebruik was maakten Kerkuilen al gebruik van de broedmogelijkheden in de voormalige hooitas. In de verbouwplannen van boerenbedrijf naar zorgcentrum werd ook rekening gehouden met de uilen en in de hooitas, die nu dienst doet als theehuis, werd een schitterend mooi zolderkamertje gemaakt waar de nestkast in staat. 

   Op de achtergrond hoog in de nok van het gebouw de nieuwe broedplaats voor de uilen

Dit verbouw-project was een mooi voorbeeld van samenwerking tussen de nieuwe eigenaar, een architectenbureau, een bouwbedrijf, de gemeente Zwolle en een vrijwillige Zwolse natuurorganisatie. Allemaal hetzelfde doel en beloond met een “alba alba”!    

 
                                         Zo ziet een "gewone" Kerkuil er uit, de Tyto alba

1 opmerking: