woensdag 25 september 2013

PLOEGENDIENST

Wel een bijzonder staaltje van (toevallige) samenwerking.
Een boerenschuur wordt opgeknapt. Het dak er af, gevel vervangen, kortom een heftige klus.
Tijdens de werkzaamheden kwam men er achter dat er ook nog een nestkast tegen de gevel zat. Natuurlijk even in de kast kijken en wat schetst de verbazing; jonge kerkuilen!
Dit speelde zich enkele weken geleden al af. De bouwvakkers hadden niet direct een idee wat ze er mee aan moesten. De nieuwe eigenaar van de schuur wist ook niet dat de kast er zat.
Men had gelukkig wel zorg voor de kast en deze werd provisorisch op zijn plaats gehouden. Af en toe keek men in de kast en de jonge uiltjes bleven goed groeien.

   Een forse verbouwing. In de nok van de schuur is de invlieg opening van de nestkast te zien.

Met wat stutwerk wordt de kast op zijn plaats gehouden

 In de nestkast 4 jonge kerkuilen in uitstekende conditie!

Tijdens het ringen gisteren bleek dat de jongen goed groeiden en kennelijk niets te kort kwamen. Kennelijk werkte dit perfect; overdag de bouwvakkers en in de avond/nacht de rust voor de oude vogels hun jongen van de nodige muizen te voorzien. Een soort ploegendienst :)

Waarschijnlijk was dit niet goed gegaan als de oude vogels nog eieren hadden. Maar omdat de kerkuilen dit jaar geen goed broedjaar hebben (veel paren broedden helemaal niet en andere heel laat, zo als dit paar) pakte dat in dit geval goed uit. Deze uilen zijn begin juli begonnen met de eileg. 
Als de jonge uilen uitvliegen zijn er voldoende rustige plaatsen op het terrein waar ze overdag kunnen zitten.
De nieuwe eigenaar bleek heel enthousiast over "zijn" kerkuilen en uiteraard houden zij een prominente plaats in de verbouwde schuur!

1 opmerking:

  1. Wat een leuk bericht Jan!
    Dat het de jongen kerkuilen goed mag gaan.
    groeten
    Roely

    BeantwoordenVerwijderen