vrijdag 5 juli 2013

WE ZIJN LOS!!

Met de groep van VRS-Harculo startten we dit jaar ook met een RAS-project Oeverzwaluwen en je moet ergens beginnen dus was dat bij de zandwinning in Sekdoorn.
Ieder jaar zit hier een kolonie, steeds op een andere plaats in de opslag. Dit jaar niet in het mooie schone zand maar in een bult met afgegraven dekzand. De door de beheerder bewust afgestoken kant is tot 5 meter hoog dus best een uitdaging voor ons! Op drie plaatsen zijn groepjes met nestgangen gegraven; totaal ca. 75.

In de wand drie groepjes met nestgaten; rechts goed bereikbaar - links een uitdaging...


Vanochtend hebben we met twee zes-meter netten twee van de drie nestconcentraties afgezet.
De "crew" bestond uit Marijke Vaneker en Joop van Ardenne met twee kleinkinderen (ringers in spé?), Albert Roering, Henk Rensink, Sib Kooistra en Jan van Dijk.   

Oeverzwaluwen ringen is teamwork

Ondanks de deels lastige omstandigheden en maar twee kleine netjes vielen de vangsten ons bijzonder mee; maar liefst 91 zwaluwen konden we voorzien van een ring!

 Natuurlijk levert de lastigste wand wel de meeste vogels op....

Van de 91 nieuw geringde vogels bleken er 17 dit jaar geboren te zijn. Natuurlijk hoop je ook op terugvangsten, maar niet van de vogels die je eerder op die dag geringd hebt. En op het laatst hadden we er één :)  Deze vogel werd (volgens de database van Griel) eerder dit jaar geringd in het ringstation Kamperhoek in de buurt van de Ketelbrug.
Voor dit project is de kop er af en het smaakt naar meer.....  

Juveniele oeverzwaluw

1 opmerking:

  1. Geweldig Jan. Oeverzwaluwen verdienen de aandacht. Goed te lezen dat er zoveel vogels broeden in die mooie wand.

    BeantwoordenVerwijderen