zaterdag 20 april 2013

EINDELIJK

Als roofvogel- en uilenwerkgroep moesten we in de maand maart wat geduld hebben omdat de vogels nog niet heel actief waren. Maar daar is de afgelopen twee weken verandering in gekomen!
Ongeveer alle takjes die de afgelopen maanden uit de bomen zijn gewaaid zijn weer keurig netjes teruggelegd in de bomen. Wij noemen dat dan nesten....
Verbazend hoe snel buizerds een nest kunnen bouwen. Sommige maken zich het gemakkelijk door het nest van vorig jaar weer op te bouwen. Anderen zijn aan een nieuwe fundering toe en maken een nieuw nest. Bijna alle haviken en buizerds zitten nu op de nesten; onze klus om ze te vinden en te kijken wat er in ligt.
Dit jaar kunnen we meer nesten controleren en ringen omdat we nu een klimmer in de gelederen hebben; Yaco Maestre. Hij heeft de kunsten van het gaatjes prikken in de boom geleerd van Wim Koldewee, een ervaren klimmer uit Deventer.
Gisteren heeft Yaco zijn kunsten getoond bij de controle van een havik-nest.  


 De weg naar boven is lang, maar verdwalen kun je niet....

 
 Goed vastzetten bij het nest en dan over de rand gluren

 
Prachtig resultaat; 3 eieren van een havik met verse nest-stoffering (foto Yaco)

Maar niet allen havik en buizerd worden gecontroleerd. Ook alle torenvalknestkasten gaan we bij langs, de sperwerbroedplaatsen van vorig jaar en uiteraard kijken we van afstand of er mogelijk al steenuilen te zien zijn.

Helaas was de poot met de kleurring net niet zichtbaar van deze torenvalk


Kast bezet? Dacht het wel :)  Kijkt wel een beetje boos.... 

De vogels zijn wat later begonnen dan bijvoorbeeld vorig jaar maar het lijkt er op dat het wel een goed seizoen gaat worden. Er zijn al veel nestkasten bezet en in ongeveer 20% van de torenvalk-nestkasten liggen nu eieren. Komende week zullen er veel volgen en dan gaan ook de sperwers los!Geen opmerkingen:

Een reactie posten