zondag 17 februari 2013

FF BIJBLOGEN

Het was even "stil" op dit blog maar dat houdt niet in dat ik in een soort winterslaap ben gezakt of zo. Niets is minder waar; de afgelopen weekeinden was er weer van alles te doen.
Op 1 februari werd het net weer in de tuin geplaatst voor Ring-Mus. Weer aardig wat kool- en pimpelmezen deden mijn hangplek aan. Toppertje was wel de zwarte mees!

mijn derde zwarte mees

Op 3 februari ook het net nog weer de lucht in. Als je toch thuis bent...
Ook nu waren de mezen weer prominent aanwezig maar wat bijten en lawaai maken betreft moesten ze het vandaag afleggen tegen een gaai. Alhoewel, een zanglijster kan er ook wat van!

een fraaie herriemaker

zanglijsters kunnen ook mooi zingen...maar nu even niet!

Vorig weekeind was het werken geblazen op Schiermonnikoog. In de winter wordt tijdens een aantal weekeinden de ringbaan weer opgeknapt en dat betekent vooral veel snoeiwerk. Vrijdagochtend richting Schier en zondagmiddag terug. Drie dagen van werken, vogels kijken en ook vooral veel lol hebben met een groep van 8 mensen. Een bijzonder weekeind met op vrijdag en zaterdag nagenoeg windstil weer. Dat maak je niet vaak mee! En al was het net onder nul en al dwarrelde er regelmatig sneeuwvlokken naar beneden, we hadden het geen moment koud. 
En als de zon zich liet zien er snel op uit om vogels op het eiland te kijken. Vooral de kleinere soorten ontbraken maar die werden wel ruimschoots gecompenseerd door enorme aantallen brand- en rotganzen. Ook zaten er enkele slechtvalken in de polders.


duizenden brandganzen grazen op de weilanden in de polder


dit vrouwtje slechtvalk wacht af tot er iets van haar gading bij is

Meer foto's staan in een album of mijn Facebook: https://www.facebook.com/jan.vandijk.54584?ref=tn_tnmn

Dit weekeind begon met een vangochtendje thuis. Geen bijzondere soorten maar naar verhouding wel opvallend veel -nieuwe- pimpelmezen. 's Middags tijdens een ritje naar Ommen kon ik nog twee buizerds lid maken van de club.... Zaterdag heb ik de jaarlijks terugkerende WRN-dag in Meppel.  bezocht. Altijd erg interessant maar ja, het gaat wel ten koste van het veldwerk....

Zondagochtend met Yaco verder gewerkt aan het opzetten van het VogelRingStation Harculo. Vooral tijdens de trek willen we gaan "meten" welke soorten gebruik maken van dit industrieterrein. De netten worden geplaatst in het parkachtige groen rond de gebouwen.
Voor meerdere netten hebben we inmiddels een goede plek gevonden en in de loop van de ochtend melden zich ook al de eerste klanten :) Geweldig was een volwassen man groenling en... een huismus! Half maart moet de baan klaar zijn en kunnen we vangen met totaal 250 meter aan netten. 

deze perkbeplanting is bijna 60 jaar oud en is aantrekkelijk voor zangvogels


fraaie man groenlingGeen opmerkingen:

Een reactie posten