woensdag 12 oktober 2011

Het wordt weer tijd voor Buizerds.....

Eén van de projecten waaraan ik mee werk is het vangen en ringen van Buizerds. Door deze vogels ook nog te voorzien van kleurringen zijn de terugmeldingen niet alleen afkomstig van gevangen of dood gevonden exemplaren. Dankzij de digitale fotografie en soms enorme teleobjectieven is al menige ring met code op de plaat gezet. En dat is natuurlijk geweldig, een vogel herkennen zonder deze in de handen te hebben!
De Buizerds worden gevangen met een zogenaamde Bal-chatri, een klein vangkooitje. Nadat een Buizerd gevangen is ondergaat deze een behandeling in mijn "mobiele werkplaats". In een vakkenzak die ik om het stuur hang zitten ringen, gereedschap, meetinstrumenten, lijm, etc. Alle meetgegevens, rui-score en bijzonderheden worden op een formulier genoteerd. Na ca. 10 minuten is de vogel "geknipt en geschoren" en mag weer vliegen. Alle vogels die in Nederland worden geringd krijgen een metalen ring van het Vogeltrekstation. De Buizerds krijgen een dunne stalen ring die slechts een paar gram weegt. De kleurring is van kunststof en weegt ook slechts enkele grammen. Gevangen Buizerds krijgen een rode kleurring met witte letters. In het nest geringde Buizerds krijgen groene ringen.
In januari 2010 ben ik begonnen met het vangen van Buizerds en de teller staat nu op 92.


Buizerds zijn in het voorjaar en de zomer lastig te vangen maar in het najaar laten ze zich weer meer zien. Je kent ze wel, die paalzitters langs de wegen. Nu zijn dat nog vooral de vogels uit onze gebieden maar vanaf deze tijd komen de vogels uit noordelijker streken naar ons land om hier te overwinteren. Voor de komende dagen is droog weer voorspeld dus op naar de 93e !

Geen opmerkingen:

Een reactie posten