vrijdag 6 oktober 2017

KAN NOG GEKKER....

Op 19 september konden we nog een nest met 6 jonge kerkuilen ringen. Dat is al bijzonder zo laat in het jaar zo'n groot nest met jongen. Maar het kan nog gekker.
Ik werd gebeld door een nestkast eigenaar die "gesis" in zijn nestkast hoorde. Hij had gekeken wat er aan de hand was en hij kon melden dat er 6 grote jonge kerkuilen in de kast zaten!
Vanmiddag in de kast gekeken en er bleken inderdaad grote jongen in te zitten met nog een bonus, het waren er 7 ....
Het hele spul van een ring voorzien. De oudste bijna 50 dagen oud en de jongste 36 dagen. De gewichten schommelden tussen de 350 en 400 gram dus deze jongen komen niets te kort!


 Zeven grote jonge kerkuilen.


En nog een opmerkelijk feit. Enkele weken geleden werden we gebeld door iemand die zijn schuur aan het slopen was en plotseling zat er een jonge kerkuil op de grond. Hij had dat zelf niet gezien maar de hond kwam er mee aan.....
Kennelijk was er ergens tussen de wanden of het dak gebroed. Bij nazoeken vonden we verder geen jongen of sporen van een nest. Gelukkig was het jong onbeschadigd en ca. 30 dagen oud.
Goede raad is duur... We hebben een oude kast opgehaald in die op een wat hogere plek zo dicht mogelijk bij de gesloopte schuur gezet. Het jong er in en het beste er maar van hopen.


De noodkast op een verhoging. Op dat moment de minst slechte oplossing.

En onze hoop werd vandaag beloond, het jong zat nog steeds in de nestkast; springlevend!
Uiteraard werd hij nu beloond met een glimmende ring. Ongeveer 50 dagen oud en een gewicht van 400 gram; die gaat het wel redden! Uiteraard mogen we in de nieuwe schuur een nestkast plaatsen.


 Het geredde jong. Zo kijken kerkuilen kennelijk als ze blij zijn :)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten